Helena Tiililä - Viinirypäleiden viljely Suomessa
To 16.03.2023 klo 18.30
PermaPuheet aiheella Viinirypäleiden viljely Suomessa kertoo siitä, miten viinirypäleitä kasvatetaan Suomessa. Luennolla käsitellään viinirypäleiden viljelyn periaatteita, kuten viljelymenetelmiä, lajikkeiden valintaa, kasvinsuojelua, sadonkorjuuta ja jalostusta.
Pajuparvi Helena Tiililän pääasiallinen viljelykasvi on viiniköynnös, joita tilalta löytyy noin 50 eri lajiketta. Ensimmäiset viiniköynnökset on istutettu 1990-luvun puolella. Rypäleistä Pajuparvella tuotetaan muun muassa mehua, hyytelöä, siirappia sekä marmeladia. Tilalla viljellään omiin tarpeisiin myös muita marjoja, juureksia, kasviksia ja yrttejä sekä punontapajua. Helenalle tärkeää on itsetekeminen ja ekologinen tuottaminen, ja Pajuparvella pyritäänkin viljelemään kaikki tuotteiden raaka-aineet itse, marjoista mausteyrtteihin.